Corridor Exhibition

Doing research for the exhibition involves a certain degree of difficulty, it is supposed to be since part of the module is expecting students to call upon their skills of curation. The exhibitions I have come across have already been perfectly well-planned and designed by professional curators and designers. That provides less room for us to discuss and put in our less experienced thoughts. Due to this reason, I took examples of the ‘dry run’ corridor exhibition which was run by Natasha for the purpose of practicing.

The corridor area is not a particularly big space but good enough for three or four students to display their work. It is a very adequately sized yet little space with high ceiling and full height-glass panel running along one side of the building. That allows enough natural sunlight to come through and visually makes the space much more spacious as well as extending the potential to use it as a display window or for other purposes, which depends on the requirements of the exhibits.

The space also has no jagged area such as columns and bending corners which allows us to make use of the whole area.

The first exhibition

Place: The entrance area of CSAD main building

Date: Last year first term

Note:   Fig.1 – the first exhibition     Fig.2 – proposed idea

Artists Anne Frost Ellie Cooper Jennifer Hawthorne
Work for Exhibit
  • necklaces
  • terra cotta pieces
  • patch work
Miniature sculptures Large foot sculpture

In my opinion, the composition of exhibits in the exhibition is the relationship between size, scale and space through which to interact with the audiences and effectively guiding the audiences walk through the exhibition.

The picture [Fig.1] shown below is the overview of the first exhibition. The first impression of the general arrangement of the work in this exhibition was rather lost in focus.

I guess the intention of placing Anne and Ellie’s work on one side was related to the fact that both of their pieces of work were not large in scale. To enable to create the balance towards Jennifer’s large scale sculpture, their work was arranged on one side.

Ellie Cooper

I found that the location, placement and the plinth she used for showing her work may not be noticed by the viewers. Ellie’s miniature sculptures were arranged on a small low plinth then placed next to the entrance door. As a result of the small size of  both her pieces of work and the low plinth, this caused the issue of drawing the audience’s attention less.

A piece of red fabric was placed underneath each of her little sculptures, which I think drew audiences’ attention to the piece or may be part of the work. There was also two drawings, which I thought to reflect the narrative of her sculptures, which were placed behind her work. This I think should be arranged to reach the eye level of audiences. In addition, the drawing was stuck on the glass panel which means viewed from outside we will see two blank sheets of paper. That affects the overall aesthetic value of both her work and the exhibition.

I would suggest displaying her work by using a long tall plinth or three tall plinths which should be lower than the eye level. The plinths / plinth can be placed against the wall opposite the entrance door. I hope that it will directly attract the audiences’ attention to her work then gradually follow this arrangement to move on to the next artist’s work, Anne Frost.

Anne Frost

In this exhibition, Anne exhibited three or possibly four sets of work which were necklaces, patch work and terra cotta pieces. The three necklaces (highlighted in blue) were lined vertically on one of the glass panels. Underneath the necklaces were one or maybe two terra cotta works which were arranged next to each other. In terms of the use of materials and props of these pieces were similar but the inappropriate space left between these two sets of work, not too far or close to each other,  may have caused confusion for the audiences in terms of whether they belonged to one or two separated works. Next to the terra cotta pieces was her patch work. The general view of her works was confusing as I think she over mixed different elements in one corner.

I found that the way in which she showed her jewellery was hard to see. The background of the outside scene disturbed our vision and the glass panel is too large for such a small scale of work as small pieces in a large space will appear even smaller. I would suggest mounting the jewellery on a blank canvas or using a picture frame without a mat to highlight the pieces then hang it on the wall, as shown in my drawing below [Fig.2], next to Ellie’s pieces.

Regarding the terra cotta works which were placed underneath the jewellery. Although the use of materials and props were similar, the shapes, forms and composition of the pieces were quite different. I assumed they were two separate pieces of work. The first set of work was some small cylinder shaped terra cotta vessels which were threaded together to form a loop then placed on bricks. I think that it can remain in the same place. Since the jewellery has been removed from the wall that reduced the busyness at the spot, audiences should easily  see this piece then continue to be lead towards the next piece of work.

Another set of work from Anne was a larger scale of terra cotta floor installation which was placed next to the previous mentioned terra cotta work. I would recommend moving this larger terra cotta work to the corner of the glass panel and placing it diagonally.  It is to give an appropriated space between the two sets of work as well as carry on and continue the visual movement of the audiences from the previous work. In addition, this method takes up less actual space but still gives a good position for the audiences to perceive the objects and make the piece stand out better although this piece is not large in scale.

Regarding her patch work, I found it hard to incorporate into the exhibits. So, I made a decision to change the use of this object into a sign / entrance plaque for the exhibition.

Jennifer Hawthorne

Due to the time issues Jennie could not completely finish her sculpture but I can imagine the size of it. Allowing audiences to enjoy the whole piece of work at different angles, I think placing the piece in the corner against the wall may be not a good choice.

I would advise placing the piece right in the centre  which I think would give a sense of balance to the use of space and would give a focal point to the exhibition not only inside but also enabling it to get noticed by audiences from the outside through the large glass panel.

first exhibition
Fig.1

 

first exhibition after rearranged
Fig.2

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s